På maninka-språket som talas i östra Guinea betyder ordet "wakali" mod, uthållighet, envishet. Vill man uppmuntra någon kan man säga "i wakali!"- ge inte upp! När vår guineanska partner EADG startade ett folkbildningsprogram enligt ALEF-metoden för vuxna som aldrig fått chansen att gå i skolan valde de att döpa initiativet till "Projekt Wakali". Mycket passande, tycker vi.
De första ALEF-läromedel på Maninka skapades under hösten 2022. Nu är pilotgrupperna nästan klara med första kursen, och ALEF:s utbildningsansvarig Adam Bott leder nu ett seminarium i Kankan för utveckling av lektionsplaner och läromedel till nivå 2.
I en ALEF nivå 2-kurs ligger fokus på praktisk matematik. Det handlar inte bara om att lära sig de fyra räknesätten utan att kunna tillämpa matten för att ta sig an utmaningar i vardagen. Liksom i alla ALEF-kurser utgår varje lektion från en kort verklighetsnära berättelse som gruppen läser och diskuterar tillsammans. De resonerar kring innehållet i texten och kommer överens om hur man bäst hanterar liknande utmaningar i deras närmiljö. På nivå 2 innehåller varje berättelse även ett matteproblem, och texten kompletteras med en serie övningar som deltagarna löser med gruppledarens hjälp.
De flesta deltagare i studiegrupperna i Guinea är både jordbrukare och småhandlare. De försörjer oftast en stor familj på en liten och instabil inkomst. Att kunna planera inköp och utgifter, hålla kolla på hushållsekonomi, hantera sina skulder, är verkligen livsavgörande.