top of page

Förändrade liv

Dawud, Entebbe

Dawud är snickare i Entebbe. För tre år sedan började han i en ALEF-grupp. Det gick trögt i början. När hans läskunniga arbetskamrat frågade vad han lärt sig sa han en bokstav. Nästa dag lärde han sig en bokstav till. Inte mycket att skryta med. Men efter tre år började hans kollega köpa tidningar åt honom för att öva läsning på. Dawud å sin sida insisterade på att de skulle börja bokföra intäkter och kostnader på snickeriet. Det började gå allt bättre med affärerna. De kunde anställa fler och fick ihop ett rörelsekapital. 

Nu har vi nio anställda och en hel backe full med färdiga soffor och sängar till salu

Astrid, Irambira Sud

Astrid M'Rushangiza började i en ALEF-grupp i Sydkivu i Kongo Kinshasa 2014, och köpte sig en get. Efter fyra år hade den fött sex killingar. Eftersom hennes man var alkoholist sa hon att geten tillhörde någon annan, så han inte skulle sälja den för att köpa sprit. Först några år senare fick han veta att getterna var hennes egna. Han blev så imponerad att han också skrev in sig i en ALEF-grupp. Nu har han också köpt två getter, och deras uppfödning börjar ta fart på allvar. Deras son har gått ut skolan och nu planerar de att låta honom studera på universitetet med pengarna de tjänar på sin uppfödning.

Sen min man också börjat ALEF-gruppen och köpt sig getter har vår uppfödning tagit fart på riktigt

Nazziwa, Entebbe

ALEF har bevisat att med små medel går det att göra skillnad i människors liv, skapa hopp och förändring. Nazziwa deltog i en ALEF-grupp i Entebbe, Uganda. Hon fick mod och kraft att starta en liten fiskaffär. Tack vare att hon lärt sig läsa, skriva och räkna kan hon sköta alla affärerna med mobilen. Det finns hundratals fler som hon, som tack vare en ALEF-kurs förändrat sitt liv. 

Nu har jag råd att skicka mina barn till skolan

bottom of page