top of page

Utvärdering: ALEF-metoden är ett kraftigt verktyg för ökad egenmakt

  • Adam Bott
  • för 1 dag sedan
  • 3 min läsning
När deltagarna delar med sig av sina erfarenheter och känslor [...] finner de en samhörighet och blir starkare. När de sedan fördjupar sig i lektionernas teman lär de sig om sina rättigheter och ser vägar framåt för att förbättra sina liv, både individuellt och kollektivt. ALEF:s metod, och samarbetet med dess mycket engagerade partners för att implementera metoden, gör det möjligt för de flesta deltagare att förbättra sina liv. - Carol Benson & Erina Iwasaki, MLE International

I och med att ALEF växer och metoden får större spridning blir det allt viktigare att kunna konstatera att det unika arbetssätt som vi under åren utvecklat tillsammans med våra partners vilar på vetenskaplig grund och leder till mätbara förändringar. Under 2024 anlitades forsknings- och utvärderingsföretaget Multilingual Education (MLE) International för att genomföra en extern granskning av ALEF-metodens resultat och effekter.


Utvärderingen leddes av Dr Carol Benson, forskare inom flerspråkighet och modersmålsbaserad utbildning i låginkomstländer samt tidigare associate professor inom utbildning vid Columbia University i USA, och Dr Erina Iwasaki, forskare vid University of Notre Dame med inriktning på utbildningspolitik och minoritetsspråk.


Utifrån en djupdykning i ALEF-metoden genom läromedlen och intervjuer med kansliets personal, planerades två undersökningar som tillsammans skulle ge en helhetsbild av projekten och låta alla inblandade, inte minst deltagarna själva, komma till tals.


Rapporten från MLE:s första delstudie, som bygger på över 400 deltagarberättelser från tre olika länder, släpptes i juni 2024. Nu har MLE presenterat slutrapporten på utvärderingens andra del, en mer omfattande fältstudie av ALEF samarbetsprojekt i DR Kongo och Uganda.


Forskaren Erina Iwasaki från MLE international träffar gruppledare John Baptist och hans nivå 2-studiegrupp i Kirinda utanför Kampala.
Forskaren Erina Iwasaki från MLE international träffar gruppledare John Baptist och hans nivå 2-studiegrupp i Kirinda utanför Kampala.

MLE besökte vår ugandiska samarbetspartner CACI under en vecka i august, observerade flera studiegrupper på varje kursnivå och intervjuade deltagare, gruppledare, coacher och projektpersonal. I DR Kongo var det på grund av säkerhetsläget inte möjligt för MLE att närvara på plats, utan ACDC:s personal fick en fortbildning i datainsamling och genomförde sedan fältbesök under två veckor i november. Alla lektioner och intervjuer filmades. Coacher och projektpersonal intervjuades direkt av MLE via länk.


Utöver intervjuer och lektionsobservationer kunde MLE ta del av resultaten på årliga färdighetstester på individnivå, hundratals texter författade av studiegrupper utifrån gruppsamtalen, samt enkätundersökningar om deltagares livsförhållanden, attityder, förmågor och deltagande i civilsamhället.


Utifrån dessa breda underlag drar rapportförfattarna slutsatsen att ALEF-metoden lyckas med att kombinera inlärningen av renodlade läs- och skrivfärdigheter med att även förmedla verklig egenmakt som leder till meningsfull och varaktig förändring. Deltagarna lär sig att läsa, skriva och räkna, men nyckeln till att kunna och våga omsätta dessa nya kunskaper i vardagen är gemenskapen som skapas i gruppen genom att diskutera, analysera och handla tillsammans:


”Utvärderingen undersöker hur ALEF bidrar till ökad egenmakt för deltagarna, deras familjer och samhällen. Vi finner starka bevis för att ALEF:s metod knyter samman läskunnighet och egenmakt genom lektionsinnehåll och metodik samt genom deltagarnas möjligheter att bilda spargrupper och små inkomstgenererande projekt. När deltagarna i ALEF-grupperna delar med sig av sina erfarenheter och känslor — till exempel skammen över att inte kunna läsa receptförpackningar, upplevelser av diskriminering och svårigheter att förstå barnens skol-rapporter — finner de en samhörighet och blir starkare. När de sedan fördjupar sig i lektionernas teman och delar med sig av sina personliga erfarenheter av livets utmaningar, lär de sig om sina rättigheter och ser vägar framåt för att förbättra sina liv, både individuellt och kollektivt. Dessa upptäckter skulle inte ske automatiskt om lektionerna bara handlade om alfabetet och matematiska övningar. Utvärderingen visar att ALEF:s metod, och samarbetet med dess mycket engagerade partners för att implementera metoden, gör det möjligt för de flesta deltagare i DRK och Uganda att förbättra sina liv på ett sätt som är betydelsefullt för dem.”


Läs hela rapporten här:




 
 
bottom of page