Kongo-Kinshasa
Sydkivu, ACDC
Partnerorganisationen
Sedan 2013 samarbetar ALEF med den lokala organisationen Association Congolaise pour le Développement Communautaire (ACDC) som har verksamhet i Sydkivuprovinsen i östra Kongo-Kinshasa. ACDC grundades 2006 och har sedan dess bedrivit verksamhet med fokus på utbildning, hälsa, kvinnors rättigheter och miljö.
​
ALEF och ACDC tog gemensamt fram kursmaterial på modersmålet mashi under perioden 2013-2016. Det finns läromedel och kursplaner för tre årskurser, samt bredvidläsningsmaterial.
​​
​
Situationen
Sedan 1990-talet har befolkningen i de östra delarna av Kongo-Kinshasa drabbats hårt av konflikt och oroligheter. Det finns många beväpnade grupper i området som skapar osäkerhet samt förtrycker och trakasserar lokalbefolkningen. Mänskliga rättigheter åsidosätts på flera nivåer; maktmissbruk, korruption och laglöshet är utbredda. Det är exempelvis vanligt att soldater sätter upp illegala vägspärrar som syftar till att utpressa lokalbefolkningen på pengar.
​
Efter år av oroligheter är analfabetismen utbredd i Sydkivu. Detta är en grupp som behandlas väldigt illa. De blir ofta lurade på pengar eller jordbruksmark då andra utnyttjar att de inte kan läsa eller kontrollräkna summor. Självförtroendet är lågt bland icke läskunniga och de vågar inte ifrågasätta eller stå upp för sina rättigheter.
​
​
Kurserna
I årskurs 1 lär man sig grundläggande läsning och skrivning på modersmålet mashi och övar läsning på texter man skapar själva. Man samtalar om vanliga vardagsutmaningar och tar beslut om hur man ska hantera dem.
​
Årskurs 2 fokuserar på hur man använder de fyra räknesätten i vardagen. Samtidigt fortsätter man med läsning och skrivning på modersmålet. I denna årskurs introduceras även läsning på swahili. Samtalen om vardagslivets utmaningar och lösningarna på problemen fortsätter.
​
I den 3:e årskursen läser man längre texter både på modersmålet mashi och på swahili. Man diskuterar mänskliga rättigheter utifrån den lokala situationen. Grupperna lär sig hur de kan starta och driva ett sparkooperativ tillsammans. Grundprincipen i sparkooperativet är att varje medlem bidrar med ett litet belopp varje vecka. Ur den gemensamma kassan ger man varandra små mikrolån. Man har också en kassa för social hjälp vid t.ex. sjukdom och dödsfall, samt en kassa för gemensamma projekt.
​
De sparkooperativ som bildas under den tredje kursen kallas MUSO ”Mutuelles de Solidarité”. MUSO-grupperna fortsätter att ses på egen hand efter de tre årskurserna. De bildar en egen organisation med stadgar, styrelse och riktlinjer. ACDC följer regelbundet upp de MUSO-grupper som tidigare har gått klart ALEF-kurserna.
​​​
​
Resultaten
Läs mer om projektets resultat under fliken "Resultat".
En kvinna i byn Cibimbi övar sig att läsa på swahili. I varje program lär man sig ett andra språk förutom modersmålet.
Describe your image
En kvinna i byn Cibimbi övar sig att läsa på swahili. I varje program lär man sig ett andra språk förutom modersmålet.
KABARÉDISTRIKTET
Fakta
Startade: 2013
Partnerorganisation: ACDC
Språk: mashi
Område: Kabaredistriktet
Antal grupper 2024: 105
Antal deltagare 2024: 2270