Statistik
Berättelser
Kvinnors rättigheter
Utbildning gynnar kvinnors ekonomiska självständighet. Kvinnor som kan läsa, skriva och räkna har större möjligheter både att få en egen inkomst och en starkare röst inom familjen. Vi får många rapporter från ACDC i Kongo och Acatbli i Togo om deltagare vars familj äger en liten affär eller marknadsstånd. Tidigare skötte mannen allt som hade med pengar att göra. Men när han ser att frun med sina nya mattekunskaper får ordning på bokföringen och får företaget att gå med vinst, tillåts hon att ta en allt större roll och vara med och fatta beslut.
För många är det i ALEF-gruppen de för första gången får höra om lagar och internationella konventioner som garanterar kvinnors lika rättigheter. Ett viktigt mål med ALEF-metoden är att rusta kvinnor för att stå upp mot förtryckande normer, och driva förändring i sina familjer och samhällen. Det handlar inte bara om att lära sig om sina lagstadgade rättigheter, utan att kvinnor får nytt självförtroende när de diskuterar och analyserar jämställdhetsfrågor i grupp, delar med sig av sina erfarenheter, och hittar konkreta lösningar. Deltagarna får kraft och styrka av varandra; de hjälper och uppmuntrar studiekamraterna att stå upp för sina rättigheter.
En kvinna i Matugga, Uganda, berättade om hur svärföräldrarna efter hennes mans död ville kasta ut henne från familjehemmet och ta tillbaka ”deras sons hus”. Hon tog med sig en grupp vänner från ALEF-gruppen, tillsammans med studiegruppsledaren, som tog kvinnans parti framför äldsten och förklarade att lagen gav henne och barnen rätt till sin del av arvet.
En deltagare i Kongo berättade att hennes dotter blivit gravid och pojkvännen hade vägrat att erkänna faderskapet. Med stöd från gruppen gick hon till myndigheterna och till slut tvingades pappan att betala för förlossningen och barnets underhåll.
Att utmana patriarkala normer handlar också om att ge männen nya perspektiv. För män som deltar i studiegrupperna är detta ofta första gången som de sitter och lyssnar medan kvinnor leder samtalet om samhällsfrågor och berättar om de orättvisor de varit utsatta för. Många kvinnliga deltagare kan berätta om hur deras äktenskap förändrats sedan de börjat samtala med sina män om ämnen som diskuterats i studiegruppen. I Uganda instämmer 100 % av tillfrågade deltagare i slutet av nivå 3 med påståendet att ”min make respekterar mig och lyssnar på mina åsikter”, jämfört med bara 58 % av nybörjare i nivå 1.
Korruption och maktmissbruk
Många av de samhällen där våra partnerorganisationer har sina projekt plågas av grov korruption. Det händer att skolan och vården tar betalt för tjänster som är gratis enligt lag. Tjänstemän kan hitta på icke existerande skatter och avgifter, arbetsgivare lurar anställda på löner. Det finns poliser som utnyttjar sin makt för att pressa laglydiga medborgare på pengar, men släpper de verkliga brottslingarna om de har råd att betala. Människor som inte kan läsa och skriva är särskilt utsatta, både för att de lättare kan luras och för att de mer sällan vågar säga ifrån.
Korruption är därför ett återkommande tema i lektionstexterna. Vi får många rapporter från våra partnerorganisationer om deltagare som blivit inspirerade av diskussioner i studiegrupperna och börjat stå upp för sina rättigheter.
En kvinna i Kimwani, i Uganda, berättade att innan hon började i studiegruppen brukade hon alltid gå med på att ge pengar för att få träffa läkaren när hon var på sjukhuset. Hon visste inte, förrän gruppen läste en text i nivå 1 som handlade om korruption i vårdsystemet, att det hon betalade var en illegal muta för att få det hon hade rätt till gratis.
Vi får även höra om grupper som agerat tillsammans för att utmana rättskränkningar i området, t.ex. studiegruppen i en by där prästen som också var den lokala jordägaren försökte tvinga befolkningen till mer och mer gratis arbete. Gruppen skrev tillsammans ett öppet brev där de la fram sina klagomål, och skickade det till myndigheterna och det lokala civilsamhället. De lyckades sätta stopp för jordägarens maktmissbruk.