"Utifrån dessa vittnesmål från individer och grupper i de tre länderna förefaller det tydligt att ett antal förändringar i människors liv verkligen kan tillskrivas ALEF-programmet. Deltagarna själva kopplar positiva förändringar i hälsa, inkomstgenerering, jordbruksmetoder, självförtroende och kvinnors egenmakt till specifikt lektionsinnehåll och diskussioner."
ALEF-metoden för folkbildning har nyligen varit föremål för en mindre forskningsstudie. Undersökningen, som genomfördes av utvärderings- och förskningsföretaget MLE International, ledd av Dr Carol Benson, professor vid Columbia University i USA, består i en kvalitativ och kvantiativ analys av över 400 berättelser från deltagare i studiegrupper i Uganda, Kongo-Kinshasa, och Togo.
Syftet med denna studie var att utvärdera om ALEF:s "empowermentgrupp" -metod lyckas hjälpa människor omsätta sina nya färdigheter och kunskaper för att verkligen förändra sina liv. Det finns nämligen mycket tidigare forskning som tyder på att bara läs- och skrivkunnighet i sig inte räcker för att lyfta människor ur fattigdom. I videoklippet nedan beskriver Carol Benson hur MLE använder sig av specialiserade digitala analysverktig för att kartlägga mönster i deltagarnas berättelser.
MLE:s rapport visar på de fantastiska resultat som ALEF-metoden åstadkommer i människors liv. De citerar exempel på män och kvinnor som tack vare studiegruppen börjat skicka sina barn i skolan, förbättrat sitt jordbruk, startat små företag, och även börjat stå upp mot orättvisor i familjen och lokalsamhället.
Rapportförfattarna lyfter de relevanta tematexterna som en avgörande faktor i metodens framgång. Varje lektion i en ALEF-kurs bygger på läsning av en verklighetsnära text i deltagarnas modersmål som berör ett vanligt förekommande dilemma eller utmaning i deltagarnas vardag. Denna text blir sedan grunden för ett strukturerat, demokratiskt samtal där deltagarna analyserar de underliggande problemen och kommer fram till praktiska lösningar.
"Vår analys tyder på att den viktigaste aspekten av ALEF:s program är lektionsämnena, som ger information och stimulans till diskussion om konkreta åtgärder i deltagarnas egna liv och i deras samhällen. [...] Deltagarna hänvisar ofta till de temabaserade samtalen, som de använt för att bearbeta den nya informationen, dela erfarenheter och idéer och bygga upp gemenskapen i gruppen. [...] Dessa berättelser ger starka bevis för att ALEF-programmet hjälper deltagarna att tillämpa sin läs- och skrivkunnighet och nyfunna kunskap, vilket förbättrar deras självförtroende och ger dem problemlösningsförmåga."
Du kan läsa rapporten i dess helhet här.
Fler utvärderingar och undersökningar om ALEF finns att läsa på sidan Dokument.
Comentarios