top of page

Styrelse & personal

ALEF:s styrelse

Hélène Boëthius ALEF Adult Literacy Africa
HÉLÈNE BOËTHIUS
Ordförande

ALEF:s grundare och skaparen av metoden har jobbat med alfabetisering och bistånd i 30 år, först i Togo och sedan för bl.a. Läkarmissionen och PMU InterLife och som fristående konsult med projektbesök i hela världen. Hélène är verksamhetsansvarig och jobbar heltid för ALEF. 

Nikolas Jerkedal_edited_edited.jpg
NIKOLAS JERKEDAL
Ledamot

Nikolas är utbildad lärare och statsvetare från Uppsala universitet och Försvarshögskolan med specialisering i afrikansk säkerhetspolitik. Han har de senaste tjugofem åren arbetat med internationellt utvecklings-samarbete för en rad internationella organisationer, som Sida, EU-kommissionen, Rädda Barnen, Folke Bernadotteakademin och svenska FN-förbundet. Nikolas har även mångårig erfarenhet som utstationerad i flera afrikanska länder, bland annat som chef för Diakonia i Zimbabwe.

elisabethsandlund besk.jpg
ELISABETH SANDLUND
Ledamot

Elisabeth är journalist, författare och föreläsare. Sedan 2007 har hon arbetat som chefredaktör, ansvarig utgivare, ledarskribent och opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen. Hon har tidigare varit ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och redaktionschefKyrkans Tidning. Hon är författare till boken Drabbad av det oväntade.

20171020_0589_besk.jpg
KARIN TENELIUS
Suppleant

Karin är grundare av företaget Tuff Ledarskapsträning som verkar i Sverige och utomlands och vars övergripande mål är samhälls-utveckling. Hon har utvecklat de dialog- och ledarskapsmetoder som används i verksamheten. Karin har även startat ett femton mindre företag i olika branscher, varit VD för några av dem och har två externa styrelseuppdrag. 

Annette Melin.jpg
ANNETTE MELIN
Suppleant

Annette är utbildad socionom. Hon har mångårig erfarenhet av socialt arbete, såväl praktiskt som strategiskt. Hon har under mer än 20 år drivit eget företag med inriktning på vuxet lärande, främst inom området chef- och ledarskap. Hon är diplomerad coach och har arbetat såväl med grupper som individuellt. Annette har arbetat som konsult för personer med utvecklingsbehov för återgång i arbete. Annette är numera pensionär men arbetar en dag i veckan på ALEF:s kansli som administrativ resurs.

20200408_132625_edited.jpg
LENA INSULANDER
Vice ordförande

Lena är civilingenjör och lärare med bakgrund i näringslivet. Hon har arbetat internationellt inom Ericsson-koncernen. Under två år bodde och arbetade hon i Irak för ett irakiskt företag. Lena är också aktiv i svensk-kurdiska vänskapsföreningen.

Bertil Forsberg m bakgrund_edited.jpg
BERTIL FORSBERG
Ledamot

Bertil har erfarenhet från arbete i riksdagen, intresseorganisationer och företag där han bl.a. arbetat som utredare, informationschef, HR-chef och chefscoach.

Han bor med sin fru Anna i Bromma. Bertil har följt ALEF sedan starten 2010 och gav oss idén till vårt framgångsrika gratulationskort.

Isa-Lei_edited.jpg
ISA-LEI MOBERG
Ledamot

Isa-Lei är en passionerad och driven expert med mångårig erfarenhet inom internationellt bistånd och humanitärt arbete. Hon har arbetat för en rad biståndsaktörer, som internationella Caritas, Sida, Svenska Missionsrådet, Novamedia Sverige AB m.fl. För närvarande arbetar Isa-Lei som konsult, där hon bistår med tjänster för organisationer som arbetar med social hållbarhet, humanitärt och långsiktigt utvecklingsbistånd. 

Johanna Bergsten.jpg
JOHANNA BERGSTEN
Suppleant

Johanna har i ett 20-tal år arbetat med utvecklingssamarbete i flera afrikanska länder, ofta med utbildningsfrågor i fokus. Hon har varit mycket i Östafrika och har bl.a. bott drygt tre år i Tanzania. Efter studier i statsvetenskap och mänskliga rättigheter har hon jobbat på Sida, PMU samt med ett stort projekt för rätten till utbildning för barn och unga med funktionsnedsättning. Sedan två år arbetar hon som verksamhets-utvecklare på ett studieförbund. 
Johanna bor i Arboga. Där gillar hon att vara i skogen, att odla blommor och att rida islandshäst.

Vår personal

På vårt kansli i Stockholm arbetar: Hélène Boëthius, verksamhetsansvarig, Ebba Mörk, projekthandläggare och Adam Bott, utbildningssamordnare. Vår informatör Emelie Efraimsson jobbar i Västergötland med utgångspunkt i Vårgårda. Vår redovisningsekonom Annica Levenrot jobbar på distans från Ekeskog utanför Moholm.

Hélène Boëthius ALEF Adult Literacy Africa.jpg
Verksamhetsansvarig
Hélène Boëthius
Ebba_edited_edited.jpg
Projekthandläggare
Ebba Mörk
Adam Bott foto beskuren_edited.jpg
Utbildningssamordnare
Adam Bott
adam@alef.org
Annica_edited.jpg
Redovisningsekonom
Annica Levenrot

Advisory Board

ALEF:s advisory board är en grupp expertrådgivare på området vuxenutbildning inom utvecklingssamarbete. Gruppens roll är att ge råd samt att bidra med sina nätverkskontakter, för att ALEF:s metod ska bli dokumenterad, föremål för forskning, känd och använd av fler aktörer. De ska bistå med att uppdatera ALEF om globala trender inom modersmålsbaserad vuxenutbildning inom biståndet, och identifiera viktiga aktörer, trender och nätverk som ALEF behöver känna till. 

Rådet består av:

Katy Newell-Jones, konsult inom global utbildning och utvecklingssamarbete. PhD ekologi och utveckling, University of East Anglia. National Teaching Fellowship, UK Higher Education Academy. Tidigare ordförande i British Association for Literacy in Development, BALID.

Carol Benson, utbildningsexpert med inriktning flerspråkighet och minoritetsspråk. PhD inom socialt arbete och jämförande utbildning, University of California, Los Angeles.

Barbara Trudell, direktör SIL Africa Learning & Development. PhD internationell utbildning, University of Edinburgh.

Vill du kontakta styrelsen eller personalen?

bottom of page