Styrelse

Hélène Boëthius, ordförande
ALEF:s grundare har jobbat med alfabetisering och bistånd i 30 år, först i Togo och sedan för bl.a. Läkarmissionen och PMU InterLife och som fristående konsult med projektbesök i hela världen. Bor i Hässelby, Stockholm. Hélène är verksamhetsansvarig och jobbar heltid för ALEF.  


 

Lena Insulander, vice ordförande
Lena är civilingenjör med en M.Sc i elektroteknik från Chalmers tekniska högskola. Hon har bakgrund i näringslivet med arbete inom IT-teknologi. Hon har också varit engagerad i teknisk kompetensutveckling, som handledare, lärare, konsult, projektledare och chef. Hon har arbetat internationellt inom Ericsson-koncernen, både i Europa och USA, Canada och Brasilien. Under två år bodde och arbetade hon i Irak för ett irakiskt företag. Hon har studerat Mänskliga Rättigheter på THS i Bromma. Lena är också aktiv i svensk-kurdiska vänskapsföreningen.

Lars-Åke Davidsson, ledamot, kassör
Egenföretagare, boende i Backlura - Hässelby.
Driver NyföretagarCentrum Västerort och ett  byggprojekt i Vinsta. Lars-Åke har tidigare jobbat som chef i Näringslivet och Stockholms Kommun. Han är utbildad föreningsutvecklare i Stockholms- och Svenska Innebandyförbundet. Förutom att vara kassör sitter Lars-Åke i ALEF:s arbetsutskott och är aktiv i personalfrågor.

Hans Lundberg, ledamot
Hans arbetar som ungdomscoach med ensamkommande barn på ett boende i Stockholm. Han är bland annat utbildad psykolog och har läst African Studies i Uppsala.

Bosse Hammarström, ledamot
Bosse har sysslat med bistånd och biståndsutbildning under hela sitt yrkesverksamma liv. 1972 var han med och startade Sandöskolan i Kramfors. Dit var han knuten till 1989. Han har bott i olika länder i Afrika i 15 år (Mozambique, Tanzania, Zambia, Guinea-Bissau och Angola). Han har huvudsakligen varit handläggare av undervisnings- och förvaltningsbistånd inom Sida, såväl på hemmakontoret som i fält. För närvarande är han volontärlärare i svenska för nyanlända. Bor i Eskilstuna. 
 

Anna-Karin Steinholtz, ledamot
Anna-Karin är lärare. Hon arbetar med alfabetisering på SFI (svenska för invandrare) sedan flera år. Tidigare har hon undervisat på gymnasiet i svenska, franska och ryska. Hon är mycket intresserad av språk, undervisning och alfabetisering. Hon bor i Viksjö, Järfälla. Hela familjen bodde i Kenya under ett år och Anna-Karin pratar swahili.

Inge Pierre, suppleant
Efter examen från KTH 1980 arbetade Inge på Vattenfall där han deltog i byggandet av kärnkraftverket Forsmark 3. Under några arbetade han med energibevakning för Sveriges Tekniska Attachéer och var placerad vid Svenska Ambassaden i Washington D.C. i USA. Sedan blev det 15 år till i olika chefpositioner på Vattenfall. År 2002 flyttade han över till branschorganisationen Svensk Energi. Han har engagerat sig inom olika organisationer i Bryssel. Inge har varit sekreterare i Swedish Atomic Forum och även sekreterare i svenska delen av World Energy Council. Inge är medlem i Vällingby Rotary-klubb, som stöder ALEF. Han bor i Viksjö, Järfälla.

Kija Monteil, suppleant (ny 2019)
Kija jobbar på Telia som chef för "Planning & Implementation /Business Process Improvement". Så här skriver hon om sig själv på Linked In: "Som person är jag modig, positiv och resultatorienterad. Jag har en stor portions humor och har nära till skratt. Jag besitter 15 års erfarenhet inom försäljning, kundservice, verksamhetsutveckling samt ledarskap (tolv år) med mycket väldokumenterade resultat. Min förmåga att kunna arbeta både strategiskt och operativt gör att jag alltid ligger ett steg före, men samtidigt säkerställer jag att det som är beslutat genomförs."