Våra projekt

BENIN

I det västafrikanska landet Benin får  unga och vuxna delta i kurser som erbjuds av vår partnerorganisation ACATBLI genom stöd från ALEF. Vår samarbetspartner Acatbli har drivit vuxenutbildning bland ife-folket i Togo och Benin i över 20 år. Under 2017 finansierar ALEF 75 studiegrupper i Benin:  25 grupper i årskurs 1, där man lär sig grundläggande läsning och skrivning, och 50 grupper i årskurs 2, där man lär sig använda de 4 räknesätten i sin vardag. Läs mer här.

UGANDA
Våra partnerorganisationer CACI och WEGCDA kommer under 2017 att genomföra 16 studiegrupper i årskurs 2, där man lär sig använda de fyra räknesätten i vardagen och samtidigt börjar lära sig tala engelska. Vi arbetar i Wakisodistriktet i staden Entebbe med omgivningar och i utkanterna av huvudstaden Kampala. Språket är luganda, som är huvuspråk i Uganda. 

DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO
ALEF:s partner ADECK arbetar i Kabaredistriktet i Sydkivuprovinsen i Östra D.R. Kongo. Här talar man modersmålet mashi. Under 2017 genomfördes 6 grupper i årskurs 2, matte för vardagslivet, och 7grupper i årskurs 3. I den tredje årskursen läser man längre texter på både mashi och swahili, samtalar om hur man kan förbättra sin ekonomi och levnadsstandard, vad mänskliga rättigheter är och hur man kan försvara dem, och hur man startar ett sparkooperativ. Det var första året som vi genomförde grupper i årskurs 3, och gensvaret var stort. Människor kom igång med nya sätt att tjäna egna pengar, och flera grupper startade sparkooperativ. De publicerade texter på anslagstavlor, och många läste texterna på sitt modersmål och engagerade sig i frågor om rättvisa och säkerhet. ADECK har också lärt upp två andra mindre organisationer som genomför tre grupper var i årskurs 1 under 2017. 
Under 2018 planerar ADECK att genomföra 10 grupper i årskurs 3 och 10 nya grupper i årskurs 1. Alla läromedlen ska revideras under februari 2018 i samarbete med ALEF. 


 

Studiegrupp i Lwanjaba i Uganda, vid Viktoriasjöns strand.